^ Наверх

Пам`ятник Богданові Хмельницькому на Привокзальній площі

Адреса: вулиця Проскурівська, 107
Пам`ятник Богданові Хмельницькому на Привокзальній площі

Пам'ятник Богданові Хмельницькому на Привокзальній площі Хмельницького являє собою повнофігурну залізобетонну скульптуру заввишки 3,5м, підняту на чотиригранний цегляний, оцементований постамент заввишки 4м, який має форм у усіченої призми. Богдан Хмельницький зображений у козацькому гетьманському строї, тримаючи у зігнутій до грудей правиці символ державної влади— булаву. Портретні риси гетьмана, його врівноваженість, гідність і незламність у цілому відповідають іконографії Б. Хмельницького, а «елементи одягу створюють враження на мить призупиненого руху, що був характерним для всього життя і поступу великого українця».

Вдало вписаний у екстер'єр Привокзальної площі пам'ятник виглядає монументальним, добре проглядається завдяки відносно високому постаменту. Саме персоналія, на честь якого він був встановлений, якість і вдале розташування здобули монументу довгі життя існування, народну любов, зробили одним із символів міста Хмельницького.

На початку 1954 року в СРСР широко відзначалась 300-та річниця Переяславської ради. З нагоди цього серед іншого місто Проскурів та область перейменували на честь Богдана Хмельницького

Наприкінці святкового року місцева влада здійняла питання про встановлення пам'ятника гетьманові.

Роботу над скульптурою Богдана Хмельницького для міста Хмельницького митці завершили за півроку. Відтак, 31 липня 1955 рокуна оздобленій привокзальній площі був урочисто відкритий пам'ятник Б. Хмельницькому.

                                                                                

 

 

 

Джерело: 1 Рожко-Павленко Людмила Пам`ятник Богдану Хмельницькому (Привокзальна площа)] // Хмельницький культурний. З минулого в майбутнє., Хмельницький, 2006 - С. 44-45. 2. Єсюнін С. Найбільше Богданів у Хмельницькому : 55 років тому у Хмельницькому з`явився перший пам`ятник Б.Хмельницькому / С.Єсюнін // Є! – 2010.