^ Наверх

Перший у Проскурові ілюзіон (нині Хмельницька дитяча музична школа № 1 ім. Миколи Мозгового)

Адреса: вулиця Проскурівська, 18
Перший у Проскурові ілюзіон (нині Хмельницька дитяча музична школа № 1 ім. Миколи Мозгового)

Двоповерховий будинок, у якому нині розташовується дитяча музична школа №1, був побудований в 1910 р. Буквально того ж року на першому поверсі проскурівський підприємець Йосип Штейншлегер відкрив кінотеатр "Модерн", який до цього вже встиг рік тимчасово попрацювати в орендованому приміщенні будинку купця Є. Горенштейна на вул. Кам'янецькій. Саме "Модерн" став найкращим серед перших кінотеарів Проскурова. Увечері він весь сяяв вогнями електричних ламп, перед входом були встановлені красиві рекламні щити, вхідні двері прикрашені художнім різьбленням (до речі, ті двері збереглися до сьогодні). Всередині кінотеатру до послуг відвідувачів були: просторе фойє, буфет, зал з м'якими кріслами й диванами на 200 глядачів. Всі приміщення відрізнялися особливою вишуканістю; стіни фойє оздоблені французьким гобеленом і прикрашені величезними дзеркалами, підлога вистелена кольоровою керамічною плиткою, у кінозалі завіса і штори, пошиті з червоного оксамиту. Під час кіносеансу грав невеликий оркестр, а безпосередньо перед початком демонстрації фільму конферанс'є оголошував назву і короткий зміст картини. У 1921 р. радянська влада націоналізувала кінотеатр, але одразу зіткнулася з проблемою - кого призначити директором? Фахівців не було. Перебравши багато кандидатур, запропонували цю посаду авторитетному і досвідченому... Йосипу Штейн-шлегеру. От такий вийшов курйоз - "колишній" власник "Модерну" став директором свого ж кінотеатру. У 1926 р. "буржуазну" назву змінили на нову - "Зірка комунізму". Під таким ім'ям кінотеатр проіснував усього два роки і рішенням міської влади був об'єднаний з "Кіно ім. Леніна" (колишня "Оаза"). Від того дня будинок №18 перейшов у розпорядження інших установ.

У 1917 році власниками “Модерну” стали брати Штейншлегери. У 1921 році радянська влада націоналізувала кінотеатр, але одразу зіткнулася з проблемою – кого призначити директором? Перебравши багато кандидатур, запропонували цю посаду авторитетному й досвідченому... одному із братів Штейншлегерів – Йосипу. От такий вийшов курйоз – “колишній” власник “Модерну” став директором свого ж кінотеатру. У 1926 році було вирішено поміняти “буржуазну” назву на нову – “Зірка комунізму”. Під таким ім’ям кінотеатр проіснував усього два роки, і рішенням міської влади був об’єднаний з “Кіно ім. Леніна” (колишня “Оаза”). Будинок з драконами. Дальший від перехрестя будинок побудований у 1910 році. На це вказувала стилізована під флюгер кована металева композиція, яка, нажаль, зникла під час надбудови у 2006 році мансардового поверху. У мереживо цієї композиції як раз й був вписана дата “1910”, а також вензель власника у вигляді переплетених букв “О.И.” Літери вензеля – ініціали власника будинку Ізраїля (Сруля) Оксмана, відомого у місті торговця аптекарськими товарами. Проте, за ім'ям власника проскурівчани цей будинок майже не називали. Замість адреси як правило казали – “будинок із драконами”. Й дійсно, якщо уважно придивитися на оздоблення фронтонів, то побачите ліпних... дракончиків. Такий собі декор, якого на жодному проскурівському будинку не було. Нині обидва будинки, об'єднані однією адресою, перебувають у розпорядженні дитячого музикального училища №1.

 

 

Джерело: Єсюнін С. Прогулянка Проскуровом. Історичні нариси. – Хмельницький – 2008. – С.22 - 23. Дитяча музична школа № 1//Управління культури та туризму Хмельницької міської ради Про присвоєння Хмельницькій дитячій музичній школі № 1 імені Народного артиста України Миколи Мозгового // Хмельницька міська рада