^ Наверх

Пам`ятник ,,Віра. Надія. Любов"

Адреса: площа Незалежності, Хмельницький
Пам`ятник ,,Віра. Надія. Любов"

Головний майдан нашої області – майдан Незалежності увінчує незвичайної краси монументальна композиція “Віра, Надія, Любов”, яка символізує триєдність нашого національного буття: минулого, теперішнього, майбутнього – в їхній історичній, духовній і філософській суті.
   Після десяти років очікування (саме стільки років було потрачено на виготовлення скульптурної композиції у Київському художньо-виробничому комбінаті “Художник”, збір коштів та інші перипетії) нарешті цей монументальний витвір мистецтва було урочисто відкрито 22 вересня 2011 року – в день народження Хмельницької області.
   Композицію встановлено на місці чорного квадрата, в центрі майдану Незалежності. Її розміри: 9 х 7,5 х 5 метрів. Змонтовано цю композицію майже з тисячі складових, які виготовлено із новітнього композитивного складу полімерних смол, що нагадує мармур.
   Талановиті подільські митці – народні художники Микола та Богдан Мазури створили диво, якого немає в жодній країні світу. Ця унікальна композиція наповнила простір хмельницького майдану красою та витонченістю української національної символіки.

   “Основа композиції – витончені і граціозні постаті трьох давніх українських богинь Віри, Надії, Любові – берегинь роду людського. Бо немає життя без любові до родини та Батьківщини, немає щастя без надії на благополуччя рідних дітей, немає краси душі без віри у Бога… Тріада летючих богинь розміщена на великому колі – це вічне, нерозривне коло буття і спадкоємності поколінь. У цьому ж колі – фігури лелек, яких українці вважають священними птахами за їхню вірність рідній землі. Кетяги калини, грона винограду – символи родючості і єдності. Рушники, якими здавна матері благословляють своїх дітей. Кобзар з кобзою – виразник дум і надій українського народу, захисник нашої духовності. У центрі зовнішнього кола розміщене коло внутрішнє у вигляді сонця – древнього і нинішнього герба Поділля. Є тут і три схрещені стріли – герб нашого міста” – так описує цей витвір мистецтва відома подільська журналістка Тетяна Слободянюк . Отож, ця красива і велична монументальна композиція надзвичайно символічна. На високому мистецькому рівні тут відтворено національну символіку, дух і красу нашого краю.
   Швидко плине час. Якісь події забуваються, щось загубиться в нашій історії як непотріб, а щось залишиться на віки, як оця сліпучо-біла величава скульптура, як оберіг, як пам'ять, як духовно-мистецький символ землі Подільської.

Джерело: 1. Демків Б. Наша “Віра, Надія, Любов”у… риштуванні/ Б.Демків // Проскурів. – 2010. – 19 серпня. 2. Слободянюк Т. Віра, Надія, Любов / Т.Слободянюк // Подільські вісті. – 2013. – 12 лютого. 3. Слободянюк Т. Із вірою в Бога, з любов`ю до життя, з надією – на майбутнє України/ Т.Слободянюк// Подільські вісті. – 2011. – 22 вересня.