^ Наверх

Кафедральний костел Петра і Павла

Адреса: вул. Татарська, 20, м. Кам`янець-Подільський
Кафедральний костел Петра і Павла

Костел Петра і Павла розташований у місті Кам’янець-Подільський. Це діючий храм, який є головним кафедральним костелом міста. Він цікавий тим, що тут встановлені мінарет і скульптура Богородиці. Це відома пам’ятка України.
Історія костелу Храм збудували у 15 столітті. Будівництво тривало з 1428 по 1430 роки. В той час це був центр єпархії. Будівля була дерев'яною. На межі 15–16 століть провели перебудову храму на кам’яний. Вона тривала з 1502 по 1517 роки. У 1672 році Кам'янець-Подільський захопили турецькі війська. В період їх панування був збудований мінарет. В костелі була влаштована головна міська мечеть. В часи польської влади костел став католицьким храмом. Тоді була проведена його реконструкція. Польська влада мінарет не зруйнувала, а використала його для постаменту статуї Богородиці, яка була встановлена у 1756 році.У 1781 році на центральному вході на територію собору збудували арку, в честь приїзду короля Польщі Станіслава Августа. У 1935 році в костелі Петра і Павла відкрили музей атеїзму. Але у час Другої світової війни тут проводили богослужіння. З 1978 року храм використовують як органний зал. У 1991 році відбулось повторне освячення костелу. У 1993 році на бічній дзвіниці були встановлені нові дзвони. Архітектура костелу Костел збудований у декількох стилях: ренесанс, бароко, неоготика. Стіни кам'яні. Костел Петра і Павла включає в себе: кафедральний собор,  триярусну дзвіницю 1648 року,  арку 1781 року, вежу-мінарет, сад біля собору.  Дзвіниця і тріумфальна арка кам’яні. Їх прикрашає архітектурний ліхтар. Мінарет збудований турецькими будівельниками з каменю. На ньому встановлена скульптура Богородиці. В соборі зберігається орган, який був привезений з Австрії і встановлений в храмі в 1857 році. 

Джерело: 1. 18 місць які варто відвідати в Кам’янці. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://ua.igotoworld.com/ua/article/890_mesta-kotorye-stoit-posetit-v-kamence-podolskom.htm 2. Кам`янець-Подільський // Українська радянська енциклопедія : [в 12-ти т.] / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — Т. 4 : Електрод — Кантаридин. — К. : Голов. ред. УРЕ, 1979. — С. 541. 3. Кам`янець-Подільський. Путівник. — Львів, 1970. 4. Петров М. Б., Рибак І. В.. Кам`янець-Подільський // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України