^ Наверх

Скіфський курган

Адреса: Проспект миру, 94/1, Хмельницький
Скіфський курган

Біля будинку за адресою Проспект миру, 102 розташований  скіфський  курган. Перші відомості про курган між селом Лезневе та містом Проскурів наведені 1901 року в роботі Юхима Сіцінського  «Археологическая карта Подольской губернии». Перше розвідкове обстеження пам'ятки з встановленням її розмірів та місця розташування проведене у 1997 році Сергієм Демидко, який вказува на те, що за даними розвідки. Курган розташований на вододільній частині плато у мікрорайоні Виставка. Висота насипу до 2 метрів, діаметр – 20 метрів. Поверхня задернована. Виходячи з матеріалів наукових досліджень аналогічних пам’яток, спеціалісти краєзнавчого музею дійшли висновку, що курган, розташований на проспекті Миру, міг бути споруджений не пізніше VІІ-ІІІ століть до нашої ери. Отже, на території міста маємо пам’ятку сивої давнини, інтерес до якої надто великий. І всією громадою маємо берегти нашу історію, бо курган є священним місцем для кожного свідомого українця, для кожного хмельничанина. Пам'ять про предків священна.

Протягом тисячоліть курган зберіг свої обриси навіть у період стрімкої забудови міста. До речі, Хмельницький – чи не єдине місто в Україні, де в межах міської інфраструктури розміщена історична реліквія, вік якої сягає понад п’ять тисячоліть. 

Тривалий час курган перебував у зоні інтенсивної забудови, що загрожувало ушкодженням, а то й повним знищенням насипу. А на місці древнього поховання не було навіть таблички з необхідною інформацією – що воно тут таке. Захистити «козацьку» могилу вирішили представники місцевого козацтва. Незважаючи на перестороги співробітників обласного краєзнавчого музею та обласного відділу охорони культурної спадщини, вони встановили на верхівці кургану дерев’яний хрест. 
Археолог Сергій Демидко стверджує, що ініціатори цього заходу забули, що, по-перше, згідно із Законом України «Про охорону культурної спадщини», зазначені дії тягнуть за собою кримінальну відповідальність. А, по-друге, кургани – це поховальні споруди дохристиянського (поганського) часу. 
Проте, як не парадоксально, але саме хрест і став своєрідним оберегом цього історичного місця від хвацьких забудовників, хмільних компаній, що прагнуть відпочинку на природі, та від вигулу чотирилапих домашніх улюбленців. Хоча, за словами мешканців будинку, чиї вікна виходять на курган, невігласи все одно трапляються.

У 2010 році  Хмельницька міська рада  доручила міському управлінню архітектури провести конкурс на спорудження пам'ятника «Скіфський курган — історія наших предків». Перемогу у ньому здобув проект народного художника України Миколи Мазура  з доповненнями його зятя Романа Албула. За проектом, курган має бути досипано землею, також по периметру будуть розташовані чотири великі камені, що вказуватимуть на сторони світу, і давній посівний календар. Станом на 2018 рік спорудження пам'ятника  так і не розпочалося. 

Джерело: 1. Мовчан Ангеліна. Хмельницький – єдине місто зі скіфським курганом– [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://ye.ua/kultura/8513_Hmelnickiy___yedine_misto_zi_skifskim_kurganom.html . 2. У Хмельницькому буде споруджено памґятник "Скіфський Курган - історія наших предків"– [Електронний ресурс]: – Режим доступу: http://moyagazeta.com/news/a-3238.html . 3. Виставка (Хмельницький) – [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Виставка_(Хмельницький) . 4. Захарчук Т. «Поховані» між багатоповерхівками. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://ye.ua/istiriya/6326_Pohovani__mizh_bagatopoverhivkami.html .