^ Наверх

Руська брама

Адреса: вул. Руська 93, Кам`янець-Подільський
Руська брама

Руська брама була головним в'їздом в місто з південного боку. Будівництво комплексу, що складався з восьми башт, барбакану та оборонних мурів загальною довжиною 230 м, було розпочато у XV ст. начальником міських фортифікацій Лянцкоронським на місці більш ранніх фортифікацій. Його модернізацію здійснили у 30-х роках XVI ст. - італійський фортифікатор Камілус, а в 40-х роках XVI ст. - військовий інженер та архітектор І.Претфус. В остаточно сформованому вигляді Руська брама являла собою розвинене укріплення, що перетинало впоперек каньйон завширшки 90 м. Шість башт та барбакан розміщувалися на правому березі річки, дві башти - на острівцях, утворених її річищем. Вони з’єднувалися оборонними мурами з аркадами, в яких було влаштовано шлюзи.  У комплексі з Польськими воротами вони становили унікальну систему для затоплення каньйону річки в разі зовнішньої загрози. Нині до решток комплексу входять: наскельна сторожова, прибрамна та надбрамна башти, що замикають з двох боків укріплення барбакану (надбрамна башта сполучена з підземною галереєю); напівбашта, яка забезпечує обстріл барбакану; прибережна башта, казематна куртина та оборонний мур. Барбакан з трьома баштами та бойовою галереєю по периметру є найцікавішим елементом комплексу з точки зору фортифікації. Він вирішений на засадах давньоруського захаба - у вигляді обмеженого з півночі та заходу двоярусними оборонними мурами прямокутного двору (16,5:10,6 м), який східним боком прилягає до стрімкої скелі, а південним - до надбрамної башти. Сьогодні у відреставрованих приміщеннях воріт розташована гончарна майстерня. З точки зору архітектури, Руські ворота не мають аналогів у Східній частині Європи.

Поруч з Руською брамою є такі пам’ятки, які варто оглянути:  Тринітарський костел 18 століття, Комплекс казарм фортеці , Міські ворота , Домініканський храм Святого Миколая , Замковий міст.

Джерело: 18 місць які варто відвідати в Кам’янці. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://ua.igotoworld.com/ua/article/890_mesta-kotorye-stoit-posetit-v-kamence-podolskom.htm Мацюк О. Я. Замки і фортеці Західної України: Історичні мандрівки. — Видання 2-е, виправлене та доповнене. — Львів : Центр Європи, 2005. — С. 134. Пламеницька О. Туристичний путівник: Кам`янець-Подільський. — Львів : Центр Європи, 2003. — 319 с. Бондаренко А. Кам`янець: Руська брама. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: http://andy-travel.com.ua/kamyanec-ruska-brama.