^ Наверх

Польські ворота

Адреса: Кам`янець-Подільський вул. Руська 2,
Польські ворота

Польські ворота є цікавим об'єктом. Колись це була унікальна гідротехнічна споруда для оборони міста Кам'янець-Подільський. Ворота мали одночасно функцію вежі для оборони, і використовувались як брама і гребля. Це стало можливим завдяки річці Смотрич, яка обтікає місто та створює природний природний каньйон і одночасно бар'єр від легкого проникнення у місто. Це і використали архітектори при будівництві воріт.

Історія Польських воріт

Польські ворота були побудовані у 15 столітті на основі давнього укріплення 13 століття. Вони обмежували вхід в місто із Заходу. Ворота мали систему із декількох шлюзів, якими проводили регулювання рівня води в річці. При нападі ворогів охоронці топили їх. Польська ворота мали у своєму складі стіни, які використовувалась в ролі дамби через Смотрицький каньйон, і п'ять сторожових веж, які були розкидані по двох берегах на річці Смотрич. Також до їх комплексу входили оборонні мури, які були розташовані впоперек каньйону. Загальна довжина комплексу досягала більше 180 метрів. В спокійний час ця дамба стримувала воду з річки, а при нападі - відкривалась гребля, і вода затоплювала каньйон. В результаті цього це створювало важко прохідний бар'єр для нападу ворогів. Настінна і Прибережна башти знаходилися на лівому березі річки, а Настінна, Наскельна і Надбрамна вежі, друга Прибережна і барбакан — на правому. У їх спорудженні брав участь архітектор І. Претфус. Але у 16 столітті Польські ворота почали руйнуватися через часті затоплення. У 1834 році рештки шлюзів і двох башт були розібрані. У 19 столітті велику частину комплексу було зруйновано. Комплекс частково реставрували у 1962—1968 роках, а також у 2003 році. Цікаві факти Ворота називаються Польськими через те, що їх колись збудували в районі, який називався «Польські фільварки». Вони знаходяться в красивому місці — в каньйоні, який утворила річка Смотрич. Польські ворота є складовою частиною оборонної системи міста Кам'янець-Подільський. До сьогодні зберігся барбакан, три вежі і руїни двох прибережних башт. Найцікавішими об'єктами є Надбрамна вежа і барбакан. Як доїхати Сюди також можна доїхати автобусами від Хмельницького, Рівного і Житомира. У самому місті можна пересуватись громадським транспортом або таксі. Потрібно їхати в район Старе місто, до зупинки «Вірменський ринок». Звідти потрібно пройти пішки.

 

Джерело: 18 місць які варто відвідати в Кам’янці. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://ua.igotoworld.com/ua/article/890_mesta-kotorye-stoit-posetit-v-kamence-podolskom.htm