^ Наверх

Замковий (Турецький) міст

Адреса: вул. Замкова, м. Кам`янець-Подільський
Замковий (Турецький) міст

Замковий міст у Кам’янці-Подільському вважається одним з семи чудес міста – це пам’ятка архітектури національного значення. Споруду в народі ще називають Турецьким мостом. Сьогодні забудова представляє собою суцільний кам’яний мур, що поєднує місто зі Старим замком.
Зараз він вже мало нагадує міст, більше схожий на греблю. Але близько півтисячі років тому це був міст, де не могли розвернутися дві підводи. Історія Турецького моста Вперше в документах про міст згадується ще у 1494 році. Згідно гіпотези архітекторів-реставраторів, міст зводили римляни на початку 2 століття. Ґрунтуючись на цих здогадках, міст включили до «Книги рекордів України» як найстаріший. Є припущення Пламеницьких, що Замковий міст ймовірно зображений на колоні Траяна в Римі. Тоді на цьому мосту було страчено Юрія Хмельницького. З назвою Замковий міст був зафіксований у документах у 1540-х роках. Турецьким його почали називати після володіння містом турками у 1672–1699 роках. За часи їх правління Кам’янець зазнав значної реконструкції. У публікації Пламеницьких 1990-х років міст називали Фортечним. Як зазначили автори, він відігравав провідну роль в оборонній системі не лише замку, а й всього міста. За часи існування міст неодноразово зазнавав руйнувань та перебудувань. До 1876 року міст мав кам’яні бар’єри та був настільки вузьким, що на ньому неможливо було роз’їхатися двом підводам. Подорожнім, які бажали проїхати ним, доводилося очікувати сприятливого моменту, щоб ніхто не їхав на зустріч. Згодом тут з’явився сторож, котрий керував переїздом через міст. По два кінці мосту стояли вежі. У 1876 році для розширення дороги було розібрано велику башту Святої Анни. До сьогодні збереглися лише незначні фрагменти тих веж. Міст розширили того ж року і зробили його більш зручним у користуванні, хоча так він назавжди втратив свою оригінальність. У 1942 році у часи окупації міста фашисти востаннє провели значну реконструкцію Турецького моста. Споруду розширили до 7,5 метра, проїжджу частину – до 6 метрів, та підвищили поверхню за допомогою кам’яно-земляного шару до 2,5 метрів. Це позбавило міст від увігнутості та зробило рух транспорту зручнішим. У 1991 році Замковий міст увійшов до списку 100 найвидатніших пам’яток світу, котрі потребують ретельної уваги та збереження. Унаслідок проведеного опитування у 2007 році жителі Кам’янця-Подільського визнали споруду однією з 7 чудес міста. Як доїхати Замковий (Турецький) міст розташований на півострові, у петлі річки Смотрич, з фортецею на мисі на вулиці Замковій. В’їжджаючи до замку, ви обов’язково проїдете мостом – адже це чи не єдиний шлях до фортеці.

Джерело: 1. 18 місць які варто відвідати в Кам’янці. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://ua.igotoworld.com/ua/article/890_mesta-kotorye-stoit-posetit-v-kamence-podolskom.htm 2. Кам`янець-Подільський // Українська радянська енциклопедія : [в 12-ти т.] / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — Т. 4 : Електрод — Кантаридин. — К. : Голов. ред. УРЕ, 1979. — С. 541. 3. Кам`янець-Подільський. Путівник. — Львів, 1970. 4. Петров М. Б., Рибак І. В.. Кам`янець-Подільський // Енциклопедія історії України : у 10 т. / редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. ; Інститут історії України НАН України