^ Наверх

с.Маків

Адреса: с.Маків
с.Маків

Що подивитися туристу:

Стара цукроварня. Значно менш відома пам'ятка Макова — брама з каріатидами. Цукровня, зведена ще Раціборовьскими, цей промисловий велет XIX століття, який і в XXI-му не цілковито ще втратив риси суворої, вікторіанської могутності, все ж зникає. Але навіть елементи декору все ще простежуються на найдавніших корпусах. У січні 2012 року нові власники порізали на металобрухт старе обладнання заводу. Та поки ще стоїть релікт дивної епохи — брама.

На території сусіднього села Шатава знаходиться чудовий взірець культової архітектури — Іоанобогословською церквою (1839—62), що є однією з головних архітектурно-історичних пам'яток Дунаєвеччини, являючи собою рідкісний тип ротондової церкви з елементами класицизму.

Руїни палацевого маєтку (зруйновано 1917 р.) та замку (зруйновано 1914 р.) в Макові

Заказник «Кармалюкова Гора». Кармалюкова товтра знаходиться за селом Маків, по сільській дорозі на с. Повороття Друге.

 Старий амбар (комора) — поблизу виїзду з села на автомобільну дорогу Н 03. Також у Макові працює санаторій «Україна»   — розташований на мальовничих схилах Медоборів курорту Маків – справжній перлині Поділля. Навколо санаторію розкішний лісопарк площею 19 гектар, штучне озеро з блакитною прозорою водою площею 9 гектар. Саме тут починаються гори – Подільські Товтри, які надалі переходять в Карпати. Гориста місцевість вкрита лісами, чисте повітря, м’який клімат, наявність Маківського родовища мінеральних вод, віднесеного до категорії рідкісних, з цілющими загальновизнаними мінеральними водами типу «Миргородської» та «Нафтусі», і все це – на території санаторію «Україна»

Джерело: 1. Санаторій «Україна» (Маків). - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Санаторій_«Україна»_(Маків) . 2. Маків. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://uk.wikipedia.org/wiki/Маків . 3. Маків і Шатава. Замки та храми України. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: http://www.castles.com.ua/makiv.html .