^ Наверх

Пам`ятник-танк Т-34

Адреса:
Пам`ятник-танк Т-34

На роздоріжжі Кам’янецької та Сковороди, знаходиться сквер танкістів з встановленим пам’ятником-танком. На табличці перелічено частини, що звільняли місто. Історія перетворення цього танку на пам’ятник не проста, да й сам танк теж унікальний і існує в одному – єдиному екземплярі.

Історія створення пам’ятки досить цікава: до 1967 року танк стояв на території військової академії і був лише купою металобрухту. Однак за пропозицією І. І. Бабака танк був реконструйований і переданий в якості подарунка місту. Реконструкція танка потребувала безлічі зусиль: були відсутні катки і гусениці, частини зовнішньої обшивки – все це було замінено на нові деталі. Спочатку гармата мала калібр 76 мм, однак виглядала не досить солідно. Тому виникла пропозиція замінити її на гармату 85 калібру, що і було зроблено згодом. Всередині самого танка написані імена всіх, хто займався реконструкцією танка. Пам’ятник був встановлений 27 квітня 1967 року: спочатку поблизу Будинку офіцерів, а пізніше був перенесений у центральний сквер міста. Завдяки всім змінам і реконструкції цей танк отримав офіційну назву Т-34-76 і поповнив офіційний список військової техніки.

  Варто знати, що пам'ятник-танк є модернізо-ваною моделлю найкращого танку ХХ століття – “Т-34”. Його конструктором був М.І.Кошкін. Такі танки брали участь у Сталінградській битві, відіграли важливу роль у битві за перемогу. Після війни дана модель танків була знята з виробництва. Є твердження, що танк, який встановлено у місті Хмельницькому на п'єдесталі, на сьогодні є єдиним танком, виготовленим під час Великої Вітчизняної війни і збереженим до наших днів. Отож, фотографії хмельницького танку розміщуються у всіх сучасних енциклопедіях та довідниках по танках.

Джерело: 1. Майнгардт-Гоголь Н. Пам`ятник бойової техніки(Танк Т-34) / Н.Майнгардт-Гоголь // Хмельницький культурний: з минулого в майбутнє. – Хмельницький, 2006. – С. 64-65. 2. Кам`янецька вулиця // Єсюнін С. Вулиці Хмельницького / С.Єсюнін. – Тернопіль, 2005.-