^ Наверх

Собор Андрія Первозванного

Адреса: Козацька, 69
Собор Андрія Первозванного

 

Собор Андрія Первозванного розташований у мікрорайоні Дубове. Першою вулицею тут стала вулиця Бєлгородська, яка простягнулась від військового містечка до залізничного переїзду, який тоді мав назву Поштовий (зараз – переїзд на вулиці Івана Франка). Храм у цьому районі побудували ще у 1904 році як полкову церкву Білгородського полку на честь Святого Миколая Чудотворця. Розмістили його серед казарм військового містечка. Церква була дорого вартісною, на її будівництво пішло понад 44 тисячі рублів. Окрім цього, у храмі знаходився сосновий іконостас у півтора яруси із позолотою та багатий розпис всередині приміщення.

 За радянських часів, традиційно, як і більшість релігійних установ, храм зачинили, а пізніше почали використовувати як спортзал. На початку 1920-х років майже всі полкові храми використовувались не за призначенням. Богослужіння відновили лише у 1991 році Але більшість військових святинь все таки пережили чимало перебудов і руйнацій і зараз радо приймають у своїх стінах вірян. Зокрема, із п’яти храмів, які були побудовані за типовим проектом 1902 року, до цього часу збереглося лише кілька. Один із таких – полковий храм Бєлгородсткого полку, а нині собор Андрія Первозванного. 

 

Джерело: У приміщенні полкового храму був склад для військових.- [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://vsim.ua/blogs/u-primischenni-hramu-andriya-pervozvannogo-kolis-buv-sportzal.html