^ Наверх

Пам`ятник Т.Г. Шевченку

Адреса: вулиця Проскурівська, 40
Пам`ятник Т.Г. Шевченку

Пам'ятник Тарасу Шевченку встановлений в Парку імені Тараса Шевченка  у 1992 році. Занесений до реєстру пам'яток Національного значення за рішенням Міністерства культури і туризму України № 521/0116-09 від 13.07.2009 р. Автори пам'ятника — відомі українські скульптори І. Зноба (задум, проект) та народний художник України В. Зноба (втілення проекту) та архітектор В. Громихін. Пам'ятник зроблено з подільського сірого граніту.

Пам'ятник Тарасу Шевченку в Хмельницькому являє собою цільний монумент заввишки близько 5 метрів, вирізьблений зі з'єднаних чотирьох гранітних брил, що стоїть на всіяному травою невеликому підвищенні — монументальний образ Шевченка ніби «виростає» з кам'яної глиби. Таким чином проведено аналогію між міцністю каміння та непохитністю духу Кобзаря.

Шевченко втілений у граніті за світлиною, зробленою відразу по його поверненні із заслання, що дуже позначилося на зовнішності 47-річного поета, — одягнений у кожух та високу смушкову шапку зарано постарілий чоловік спирається на костур. Са́ме цей факт — втілення образу старого Шевченка не раз викликав нарікання в громадськості міста. Серед інших зауважень до художньої цінності пам'ятника — статичність фігури та те, що він з центральної вулиці Проскурівської влітку фактично не проглядається з відстані (через паркові дерева), і є фактично схованим у парку.

Історія створення хмельницького пам'ятника Шевченкові розпочалася у березні 1991 року, коли в Парку ім. М. Коцюбинського (нині носить ім'я Шевченка) було закладено пам'ятний камінь.

Попри низку протестів хмельничан — представників інтелігенції та громадськості, з приводу не досить привабливого втілення художнього образу Великого поета, а також невдалого місця розташування пам'ятника, 19 грудня 1992 року його було урочисто відкрито.

У теперішній час місце біля пам'ятника є традиційним для зборів інтелігенції та представників влади під час відзначень щорічних Шевченківських дат. Незважаючи на невеликий розмір ділянки, тут також проводяться мітинги, інші культурні та політичні заходи.

Джерело: Рожко-Павленко Людмила Пам`ятник Тарасу Шевченку // Хмельницький культурний: з минулого в майбутнє. Культурна спадщина та культурні осередки міста Хмельницького., Хмельницький, 2006. - С. 49—50.