^ Наверх

Хмельницьке музичне училище ім. В.І.Заремби.

Адреса: вулиця Проскурівська, 79 Веб-сайт: http://muz.km.ua/
Хмельницьке музичне училище ім. В.І.Заремби.

Сьогодні в Україні мистецька освіта є одним з вирішальних чинників національного відродження, зміцнення державності й об’єднання суспільства навколо спільних цінностей та ідеалів.Важливим осередком професійної музичної освіти та академічної культури Хмельниччини є музичне училище ім. В.І.Заремби - творча майстерня висококваліфікованих мистецьких кадрів, яка понад півстоліття бере активну участь у становленні системи музичної освіти, пропагує високе мистецтво, вдосконалює свою культурно - освітню діяльність, виконує почесну місію у формуванні духовності та почуття національної гідності. Майстерність та професіоналізм колективу зберігає і постійно збагачує українську культуру, засвідчує вірність рідному краю та кращим світовим мистецьким традиціям.2014 рік у культурному просторі Хмельниччини ознаменовано визначною подією - 55 - річчям від дня заснування Хмельницького музичного училища ім. В.І.Заремби.Змінюються покоління викладачів, але незмінними залишаються традиції навчального закладу, скеровані на виховання високопрофесійних музикантів - викладачів, артистів, керівників колективів, композиторів, науковців, котрі результатами своєї діяльності вписують ім’я навчального закладу в число кращих в Україні. Хмельницьке музичне училище було створено 21 січня 1959 року згідно з постановою №43/9 виконкому Хмельницької обласної ради народних депутатів, засновано на державній формі власності і підпорядковано управлінню культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації. У різні роки роботу колективу училища очолювали директори: Осауленко І.А., Царьов Б.С., Рощін Б.Ф., Клименко А.Й., Бичак В.Л., Супрунов В.І., Мосійчук І.Б., Радченко Л.Г., Стрельникова І.О. Першим директором був Віктор Олексійович Цибульник, випускник Київської консерваторії по класу теорії музики та композиції (клас композитора В. Кирейка), - особистість надзвичайно творча і обдарована, з тонким почуттям гумору та енциклопедичними знаннями.

Це митець, який умів керувати собою, творчим процесом, своїми учнями – і не дивно, що в ньому геніально поєднався талант педагога і мудрого керівника навчального закладу, про якого з повагою відгукуються його сучасники, передаються розповіді сьогоднішнім студентам як легенди більше ніж через півстоліття з часу початку його творчої діяльності. Усі починання Віктора Олексійовича Цибульника були плідними і логічно доведеними до кінця, і більше того, продовжені його послідовниками.

На той час була нелегкою робота керівника училища по підбору кадрів, яких не вистачало, по облаштуванню матеріальної бази усім необхідним для навчання, створення бібліотеки, фонотеки та інших підрозділів, потрібних для організації та проведення навчально-виховного процесу.

Окрім адміністративної та педагогічної діяльності, В.О.Цибульник очолював обласну спілку самодіяльних композиторів. Маючи глибокі знання з гармонії, музичної форми, поліфонії та світової музики, він об’єднував навколо себе талановиту подільську молодь. Завдяки його настановам багато випускників продовжували своє навчання в консерваторіях на композиторських факультетах і стали відомими митцями, гордістю училища та області, членами спілки композиторів України та Росії. Серед них – П. Ладиженський, М.Ластовецький, В.Камінський, В.Гронський, Т.Стасюк, О.Яковчук.

І цим не вичерпується багатогранність творчої особистості В.Цибульника. 3 1962 по 1964 роки він був художнім керівником обласної філармонії за сумісництвом. Однак головною для нього залишалась робота в училищі - це групові та індивідуальні заняття з фахових дисциплін, гурткова робота з композиції, керування методичною та виховною роботою.

До навчального закладу були запрошені випускники Київської, Одеської, Львівської консерваторій, а також викладачі музичної школи м. Хмельницького, молоді, енергійні педагоги: Разянська Н.М., Чеський Г.І., Бут С.М., Держирук В.П., Коробова В.М., Коробов І.Л., Струк В.К., Баранов В.Т., Баранова Г.В., Кротенко В.І., Царьов Б.С., Рощін Б.Ф., Рощіна Ж.І., Ханько В.К., Гуляєва Т.Є., Вишневська О.Ф., Островська Н.І., Перова С.О., Козіно Я.В., Стрихуляк А.Д., Варенюк Т.А., Пантелеймончук Н.А., Косєв В.І., Лукін О.П., Константинова Л.Є., Ітін О.Р., Шандор А.С. Вони, не зважаючи на труднощі повоєнних років та матеріальні нестачі, з глибоким ентузіазмом та натхненням формували міцний фундамент професійної мистецької освіти та майбутнє навчального закладу.

Це були роки, коли педагоги, які навчались у великих К.Пігрова, В.Кирейка, А.Штогаренка, З.Дашака, М.Геліса, О.Канерштейна, М.Вериківського, Л.Ревуцького, і студенти були єдиним культурним простором. Це були «золоті роки» юності навчального закладу, коли молоді музиканти відчували «священний трепет» перед своїми викладачами, навчались з ентузіазмом і наполегливістю, прагнули знань та здобували їх. Це був їх свідомий вибір, а професія музиканта – престижною і шанованою.

У 1962 р. при Хмельницькому музичному училищі засновано дитячу музичну студію, котра є постійною базою практики для студентів училища.

Постановою Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2000 року училищу було присвоєно ім’я видатного українського композитора, піаніста та громадського діяча ХІХ ст., нашого земляка Владислава Івановича Заремби (27.06.1933–24.10.1902). Композитор, чиє ім’я носить навчальний заклад, народився в м. Дунаївці (тепер Хмельницької області), виховувався на народних подільських мелодіях, дослухався до народних пісень, переймаючись їх красою, захоплюючись їх самобутнім колоритом, щоб потім щедро поділитися цим з людьми. В.Заремба взяв від народу його пісню і повернув її народові, збагативши своєю творчістю і талантом. У творчому доробку В.І.Заремби понад 30 творів на слова Т.Шевченка, романси, обробки народних пісень, фортепіанні цикли та п’єси. Його кращі твори набули популярності завдяки мелодійності, зворушливості, національному колориту.

Визначною подією у мистецькому житті Хмельниччини стало започаткування у 2002 році з ініціативи Хмельницького музичного училища ім. В.І.Заремби Першого регіонального конкурсу українського солоспіву ім. В.І.Заремби, який згодом отримав статус Всеукраїнського. Метою фестивалю – конкурсу стало сприяння популяризації мистецтва академічного співу в молодіжній аудиторії, підтримка та розвиток традицій українського солоспіву, духовної культури нашого народу, розвиток обдарованої молоді. Вагомий особистий внесок в організацію та проведення конкурсів здійснили члени оргкомітету Радченко Л.Г. та Широкова Е.О., котрі всебічно сприяли проведенню конкурсів на найвищому рівні. З часу започаткування відбулось п’ять конкурсів, які стали справжнім святом нової молодої творчої генерації, школою зростання творчої зміни, своєрідною сходинкою до вершин вокального мистецтва. Серед випускників закладу можна зустріти чимало визначних імен. Це: народні артисти України: М.Балема (композитор), В.Газінський (хоровий диригент), В.Степова (вокал), М.Дідик (вокал), В.Дідух (вокал), І.Даць(вокал), О.Пономарьов(вокал); заслужені діячі мистецтв України: В.Камінський (композитор), М.Ластовецький (композитор), В.Гронський (композитор), О.Яковчук (композитор), А.Крим (драматург), Г.Курков (органіст, диригент), О.Дудар(баян); - заслужений діяч мистецтв АР Крим – Я.Габак (тромбон); заслужені артисти України: Ю.Федоров (баян), Ю. Кот (фортепіано), Г.Курков (фортепіано), Є.Кураєв (баян), Р.Пірог (баян), Б.Пірог (баян), В.Пірог (баян), С.Апостол (труба), Ю.Юрист (баян), В.Щур (скрипка), В.Войт (бандура), В.Гулько (тромбон), П.Карпюк (валторна), М.Шумський (баян), А.Ільків (труба), Г.Кротенко (контрабас); лауреати Державної премії ім.Т.Г.Шевченка: В.Гронський, В.Дідух, М.Дідик; - заслужені працівники культури України: П.Німець, М.Горбачов, А.Горпинчук, Г.Сидоренко, О.Дудар, Ц.Зюлковський, Е.Широкова. Завдяки цим та іншим діячам музичного мистецтва, котрі створили власні виконавські, композиторські, вокальні та наукові школи, музичне училище стало по-справжньому елітним та знаним центром професійної музичної освіти Хмельниччини та України. В усі часи своєї творчої діяльності училище налагоджувало тісні професійні стосунки з видатними музикантами, педагогами та викладачами, добре знаними у мистецьких колах України та за її межами. Цим традиціям воно не зраджує і сьогодні. За період існування перебували та тісно співпрацювали з колективом училища Т.Рощіна, Г.Кремер, О.Білаш, С.Сабадаш, В.Степурко, В.Воробйов, Д.Башкіров, В.Козаренко, З.Дашак, В.Ігнатенко, А.Дуда, В.Навроцький, М.Лагойда, В.Стеценко, Б.Которович, М.Жишкович, В.Медушевський, І.Приходько, А.Дашак, Ю.Кот, Е.Чуприк, О.Рапіта, Б.Федоров, В.Заранський, Н.Савицька, В.Камінський, Л.Кіяновська, Б.Котюк, А.Бєлов та ін.

Таким чином бачимо, що важливим  осередком професійної музичної освіти та академічної культури Хмельниччини є музичне училище ім. В.І.Заремби - творча майстерня висококваліфікованих мистецьких кадрів, яка понад півстоліття бере активну участь у становленні системи музичної освіти, пропагує високе мистецтво, вдосконалює свою культурно - освітню діяльність, виконує почесну місію у формуванні духовності та почуття національної гідності. Сьогодні Хмельницьке музичне училище ім. В.І.Заремби – це провідний академічний мистецький навчальний заклад, який формує творчу музичну еліту міста та області, залишається вірний традиціям та впевнено крокує в ногу із часом.

Джерело: Історія закладу. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: http://muz.km.ua/istoriia/istoriia-zakladu