^ Наверх

Бібліотека Хмельницького університету управління та права.

Адреса: вулиця Героїв Майдану, 38
Бібліотека Хмельницького університету управління та права.

Цей двоповерховий будинок — яскравий зразок неоренесансу. Фасад багато декорований ліпними деталями: розетками квітів, левиними маскаронами, гірляндами у підвіконних нішах, сандриками вікон, композиціями оголених амурів. По боках будівлі – два шатра з ажурними кованими флюгерами, на фронтоні дата — 1914 рік. Побудував будинок домовласник Вуль, який мешкав поруч — приблизно на місці нинішнього дитячого саду “Малятко” (вул. Володимирська, 70) був його особняк. Спорудження представницького двоповерхового будинку на Мільйонній (нині Героїв Майдану) Вуль затіяв з єдиною метою — здати будинок у довгострокову оренду якій-небудь солідній установі. Була навіть досягнута попередня домовленість з міським банком, що не мав на той час солідного і зручного приміщення... Але Перша світова війна порушила плани домовласника – щойно побудований будинок (як і багато інших споруд Проскурова) був тимчасово переданий у відомство командування Південно-Західного фронту.

Пізніше, в роки Громадянської війни 1917-20 років, коли точилася боротьба за створення Української Народної Республіки (УНР) і Проскурів перебував у центрі цих подій, у будинку № 38 розміщувався штаб Запорізького корпусу армії УНР. Командував корпусом палкий прихильник української державності, визначний воєначальник, полковник армії УНР Петро Болбочан. Але, за прикрим непорозумінням та за збігом обставин П.Болбочан потрапив у немилість до Головного Отамана С. Петлюри. Саме в цьому будинку, 10 червня 1919 року П.Болбочана було заарештовано за підозрою в намірах заколоту. Скороспілий військово-польовий суд виніс йому смертний вирок та 28 червня 1919 року, неподалік від Кам'янець-Подільського на станції Балин, полковника розстріляли. На сьогодні ім’я Петра Болбочана реабілітовано історією, і на будинку №38 в 2007 році встановили пам’ятну дошку з історичною довідкою про будинок, в якій згадується імя легендарного українського полковника.

Після встановлення радянської влади будинок Вуля був націоналізований і в ньому розмістився головпоштамт, який працював тут майже півстоліття – до початку 1970-х років. Коли на привокзальній площі звели нове приміщення для організації, то в будинку №38 розмістилася автоматична телефонна станція (АТС-6).

Від 2004 року з’явився новий господар - Хмельницький університет управління та права (ХУУП), який провів капітальний ремонт старовинної будівлі та розмістив у ньому свою наукову бібліотеку.

Джерело: Єсюнін С.М. Прогулянка Проскуровом. Історичні нарис. – Хмельницький, 2008. – С.125.