^ Наверх

Пам`ятник барону Мюнхгаузену

Адреса: Кам`янецька вулиця, 48
Пам`ятник барону Мюнхгаузену

 

Пам'ятник-фонтан встановлено у дворі будинку 48 на вулиці Кам'янецькій, неподалік від центру міста.  Автори пам'ятника - Григорій Мамона та заслужений художник України Михайло Андрійчук, скульптор Валентина Ляшко. 

У 1970 рокці для організації дворового простору й заразом як атракцію для дітей молоді художники виконали з бетону  пам'ятник - фонтан барону Мюнгаузену. Автори задумали зобразити всесвітньо відомого героя багатьох творів — хвалька, брехуна, що фантазуючи, переповідав начебто свої численні пригоди, у вигляді вершника на коні, однак зробили це у комічний спосіб — кінь барона Мюнхгаузена має лише передню частину, він п'є воду з бетонної діжки, і одночасно ж вода за задумом (коли фонтан діє) виливається ззаду «половинчастої шкапини», за чим із подивом спостерігає озирнувшись вершник. Творці скульптурної  композиції хотіли відобразити уривок  однієї незвичайної  історії про барона: “Під час бою в місті Очаків, кінь Мюнхгаузена втрачає свою задню частину. Барон знаходить загублену частину улюбленця на лузі серед молоденьких кобил, він зшиває частини коня паростками лавра, в результаті частини зростаються, а паростки рослини пускають коріння. ”

Хмельницький барон Мюнхгаузен є одним з небагатьох пам'ятників цьому літературному персонажеві — один міститься у німецькому Ганновері, рідному місті Рудольфа Распе, автора оповідання про барона Мюнхгаузена; ще один у так званій «батьківщині барона Мюнхгаузена» — містечку Боденвердері (земля Нижня Саксонія, Німеччина). Боденвердерський бронзовий і хмельницький бетонний пам'ятники-фонтани майже тотожні.

Де ще є пам'ятники цьому герою?   У 2000-ні були відкриті скульптура барона Мюнхгаузена біля станції метро «Молодіжна» у Москві, пам'ятний знак у Калінінграді (обидва — Росія). Є пам'ятник Мюнхаузену і в Одесі біля однойменного замку-ресторану та в Кременчуку.

 У 2008 році серед активної молоді з’явилась ідея перенести пам‘ятник до кінотеатру імені Тараса Шевченка.  Однак через деякі проблеми цього зробити так і не вийшло. По-перше, пам'ятнику необхідно постійне водопостачання, по-друге, на перенесення потрібні фінансові витрати. Тому проект перенесення закинули. Мюнхгаузена залишили в дворі художників, а на місце, куди мали перенести пам‘ятник, поставили іншу скульптуру - фонтан-кулю, що крутиться. У 2016 році громадські активісти розробили цілий проект щодо відновлення скульптури барону і прилеглого майданчика. Його подали на конкурс від міської влади в рамках “бюджетування за участі громадськості» міста”. Орієнтовна вартість робіт - 99 500 гривень.  “Її занедбаний стан та оточення аж ніяк не відповідають реальній унікальності цього зразка міської ландшафтної скульптури, - підкреслили автори проекту.  Однак на реставрацію скульптури коштів не виділили. У міськраді пояснили, що на подібні роботи потрібно вдвічі більше коштів. “Орієнтовна вартість проекту (207 тис. грн.) перевищує межу, визначену Положенням, і більше запропонованої автором. Пам’ятник повинен бути візиткою міста і його доцільно перенести в інше місце і провести роботи із залученням фахівців”, - вказали у відмові чиновники.

У теперішній час  скульптура і фонтан барону Мюнхгаузену в Хмельницькому перебувають у незадовільному стані — бетон осипається, фонтан не діє. Розташування пам'ятника у дворовому закутку не зробило його широковідомим і популярним навіть у межах Хмельницького. Щоб привернути увагу громадськості до проблеми збереження унікальної пам’ятки український журналісткраєзнавецьпоетфотографколекціонер Ігор Байдак у своїй поетичній  збірочці «Проскурів у кишені» розмістив сатиричного вірша  у розділі диптих ч.1.«Памятник барону Мюнхаузену»:

Ще у нас одна фігня-

Дядько сів на пів коня,

Коник той водичку пив,

Тут же в туалет ходив.

Та найшлась якась «свиня»

І пошкодила коня.

Відтоді в барона звичка-

Заглядати де ж водичка?

Джерело: 1. Рожко-Павленко Людмила Пам`ятник барону Мюнхгаузену // Хмельницький культурний. З минулого в майбутнє., Хмельницький, 2006, стор. 54-55 2. Пам`ятник барону Мюнхгаузену(Хмельницький) .– [Електронний ресурс]: – Режим доступу:https://uk.wikipedia.org/wiki/ . 3. Янча Ольга. Мюнхгаузена не врятували. Пам`ятник, який заховався у дворах. - [Електронний ресурс]: – Режим доступу: https://vsim.ua/Retro/myunhgauzena-ne-vryatuvali-pamyatnik-yakiy-zahovavsya-u-dvorah-10677987.html. 4. Байдак Ігор. Проскурів у кишені. – Хмельницький, 2018.- С.6.